Kevättä etsimässä eväsretkeillen

Tuntuu, että viimeisen vuoden aikana on satanut vähintään yhtä paljon kuin edellisinä kuutena vuotena yhteensä. Siitä huolimatta mieli teki lähteä etsimään vettä, kun tässä taannoin viikonlopuksi oli luvassa aurinkoa. Talven jälkeen maistuisi leppoisa eväsretki järven rannalla lämmön hivellessä ja helliessä kosteuden kohmettamia poskipäitä. Toivoin myös, että auringonsäteet värittäisivät vatsataudin valkaiseman naaman. Lohenpunainenkin pärstä olisi kivempaa katseltavaa kuin tuhkapesää muistuttava naamavärkki.

Bellagion kaunis pieni kaupunki Como- ja Lecco-järven risteyksessä. Koska emme osanneet päättää kumpaanko haaraan mennä kevätretkelle, menimme kumpaankin.
 Ennen naamanvärjäyspiknikkiä Feden keittiössä valmistuivat retkieväät: lihapullat ja sinappikastike.

Lihapullat Feden tapaan (noin 30-40 kpl)
  • 500g jauhelihaa (nautasika on parasta, mutta kaikki laadut käyvät maun ja tottumusten mukaan)
  • 2 keskikokoista munaa
  • 100g juustoa (parmesaania raasteena ja savunmakuista provolonea, mutta usein mennään sillä, mitä kaapista löytyy)
  • yksi pieni sämpylä (luulisin että puoli desiä korppujauhoa ajaa saman asian)
  • puoli lasillista maitoa, vettä tai lihalientä (sanoisin että tähän mukiin menee myös noin desi kermaviiliä)
  • nippu tuoretta persiljaa
  • pari oksaa tuoretta timjamia tai muita yrttejä, jos tykkää (tykkään)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • voita tai öljyä paistamiseen, uppopaistoa varten myös korppujauhoa
  1. Pehmennä leipä/korppujauho nesteessä niin, että tulos on notkea.
  2. Silppua persija ja timjami ja sekoita yrtit notkean leipäseoksen kanssa. 
  3. Raasta parmesaani ja pilko muu juusto pienen pieniksi kuutioiksi.
  4. Jos tykkäät käyttää astioita, riko munat omaan kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki.
  5. Kaada raaka jauheliha kulhoon, lisää leipäyrttiseos ja juustot, ja kaada päälle kananmunat.
  6. Työnnä sormet sekaan ja vaivaa seos taikinaksi maustaen se tässä vaiheessa suolalla ja pippurilla.
  7. Kun taikina on tasainen, peittele se kelmulla ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
  8. Taikinan huilattua pyörittele siitä sopivankokoisia palloja. Jos kypsennys tapahtuu uppopaistona, pyörittele pullat korppujauhoissa ennen öljyyn upotusta.
Kypsennys:
  • paisto uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia.
  • paisto pannulla voissa tai öljyssä muutama minuutti, kunnes pinta on kauniin ruskea
  • paisto 180-asteissa uppoöljyssä muutama pyörykkä kerrallaan muutaman minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapsakka.

Pyörykät pyöritetään korppujauhossa ennen paistoa.
Sinappikastike Feden tapaan
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2-3 rkl sinappia
  • 2 rkl kokonaisia viherpippureita (tai hiukan vähemmän mustapippureita)
  • suolaa
  • (espressokupillinen tai mieleinen loraus brandiä)
  • reilu nokare voita
  1. Sulata voinokare kattilassa tai, jos käristit pullat pannulla, lisää paistonesteeseen tarvittaessa voita.
  2. Lisää brandy, sekoita joukkoon sinappi ja lopuksi kaada sekaan kerma.
  3. Mausta kastike murskatuilla pippureilla ja suolalla.
  4. Keitä kastike kokoon miedolla tulella.
Lihapullat maistuvat kastikkeeseen dipattuna.

Tällä kertaa pyörykät ja kastike käytettiin evässämpylöiden täytteenä niin, että yön yli jääkaapissa jäähtynyt kastike toimi levitteenä ja viipaloidut lihapullat kävivät leikkeleestä. Hoksasimme, että vihannekset olivat yhä kaupassa, joten lihapullia maustaneet yrtit saivat ajaa vihannesten asian. Puukolla veistimme vielä parmesaanilastuja ja avot. Hyvä näin. Sämpylöiden lisäksi pakkasimme retkikoriin erivahvuisia juustokuutioita, loput lihapyörykät, kastikkeenjämän dipiksi ja tietysti pullollisen punkkua. Muutama viltti kainaloon ja matkaan kohti aurinkoisia järvimaisemia.

Aurinkoa tosin ujostutti ja ennusteesta huolimatta se pysyi pilven takana piilossa koko iltapäivän, jonka vietimme retkellä. Kasvot siis jäivät valkoisiksi kuin lumiset vuorenhuiput, mutta hetkellisesti niillä hehkui innostuksen puna kevään merkkejä tarkkaillessa. Solisevia vuoristopuroja, pariutuvia vesilintuja, lumikelloja kukkuloilla ja suvikakkaroita rantaraitilla. Vesipetojakin nähtiin, mutta ilma oli sen verran vilpoisa, että rantaleikeissä kastuivat vain kengät.

Retkieväät nautimme Lecco-järven rannalla lähellä Onnon kylää.

Vauhdikkaat vesipedot kevään ensimmäisissä rantaleikeissä.

Vielä on lumikellojen aika. Myöhemmin keväällä ne väistyvät antaen tilaa muille kukille.

Bellagion rantabulevardi (ital. lungolago), jonka varrella joimme jälkiruokakahvit.


Takakenossa tanssiva vesistö. Como- ja Lecco-järvet sijaitsevat vajaan tunnin matkan päässä Milanosta. .Kuva täältä

Kommentit

Luetuimmat

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Kakkajuttuja ja muita alatyylin ilmaisuja

Ravintolapäivä on joka päivä - tule meille syömään italialaista kotiruokaa

Laukkukoukku