Seikkailumatka Keski-Maahan

Sormuksen taika herää eloon Milanon WOW-sarjakuvamuseossa, joka muuttuu alunperin J.R.R. Tolkienin luomaksi seikkailuntäyteiseksi Keski-Maaksi. Taru Sormusten Herrasta ja Hobitti eli sinne ja takaisin ovat aikojen kuluessa inspiroineet monia taitelijoita, suunnittelijoita, elokuvantekijöitä, sarjakuvapiirtäjiä ja muita asianharrastajia kuvaamaan ja toteuttamaan näkemyksiään tästä mystisen viehättävästä mielikuvitusmaasta.

Sormus. (Kuva http://www.museowow.it)
Moderni tolkienilainen maailma on kiehtova sekoitus kaikkea: kirjoja, maalauksia, piirroksia, filmejä, sarjakuvia, pienoismalleja, keräilytavaraa ja pelejä. Yhteistyössä tunnettujen keräilijöiden ja asiantuntijoiden kanssa sarjakuvamuseossa järjestettävä näyttely kokoaa lukuisia helmiä fantasiamaailmaan vihkiytyneille.

Miniatyyrialueen katseenvangitsija on kuuden neliömetrin kokoinen kolmiuloitteinen toteutus Helmin Syvänteestä ja siellä käydystä Ämyrilinnan taistelusta. Tässä kuulussa taistelussa Sarumanin valioörkkien armeijan melkein onnistuu kukistaa rohanilaisten puolustus ja valloittaa linnoitus. Viime hetkellä Gandalf apujoukkoineen ehtii taistelemaan kuningas Théodenin ja Aragornin rinnalle, ja vihollinen taipuu. Ainakin hetkeksi. Näyttelytilassa sen sijaan taistelu rohanilaisten ja örkkien välillä on täydessä roihussa.

Monet muutkin kirjoista ja elokuvista tutut paikat ja tapahtumat ovat esillä pienoismallein. Rakennusmateriaalina on käytetty runsaasti tanskalaista tunnettua muovitiiltä, jota esimerkiksi Brianzan legokerho on muurannut yhteen noin 6000 kappaletta ja rakentanut näyttelytilaan jäljitelmät Tuomiovuoresta ja Kalmansoista. Luonnollisesti mukana on Taru Sormusten Herrasta -sarjan legosettejä ja niistä yhdistettyjä kokonaisuuksia, jotka mukailevat kuuluisia kohtauksia Peter Jacksonin ohjaustyön hedelmistä.

Eteenpäin mars! Seikkailemaan sarjakuvamuseoon. (Kuva täältä)
Lukitarin hyökkäys, Helmin syvänteen taistelu, Uruk-hain armeija, Morian kaivokset, Örkkien paja, Hyökkäys Viimapäällä ja Gandalfin paluu. (Kuva täältä)
Tanska liittyy Keski-Maahan myös kuningatar Margareetta II kautta. Tolkienin tarinoista lumoutunut kuningatar nimittäin piirsi salanimellä Ingahild Grathmer luonnoksia fantasiamaasta, sen hahmoista ja tapahtumista, ja hänen töitään käytettiin vuonna 1977 ilmestyneen ensimmäisen Taru Sormusten Herrasta tanskalaispainoksen kuvituksessa. Myös nämä piirrustukset ovat nähtävänä lukuisten muiden huikeiden ja harvinaisten luonnosten, piirrosten ja maalausten lisäksi.

Piirretyille, sarjakuvataiteelle ja -parodialle on oma mekkansa. Tämän osa-alueen harvinaisuuksia ovat Yhdysvalloissa sarjakuvana julkaistu Tolkienin elämänkerta ja seitsemänkymmentä luvulla Bulgariassa toteutettu sarjakuva Hobiteista. Nykyajan parodiatarinoissa Keski-Maassa seikkailevat niin Aku Ankka ystävineen kuin Simpsonitkin. Seikkailut ja taistelut ovat inspiroineet myös pelien tekijöitä, joten esillä on laaja valikoima kiehtovia pelikortteja, perinteisiä lauta- ja strategiapelejä sekä videopelejä.

Hobitti David Wenzelin kuvituksin. (Kuva täältä)
Simpsonit Keski-Maan sankareina. (Kuva täältä)
Sakki. Keski-Maan sakki. (Kuva täältä)
 Elokuvien saralla kiistatta suurimman yleisömenestyksen on saavuttanut Jacksonin ohjaama sormustrilogia, mutta jo ennen tätä erinomaisten elokuvien sarjaa saagasta on syntynyt mielenkiintoisia rainoja osaavissa käsissä. Esimerkiksi Deitchin ja Bornin vuonna 1966 valmistunut 12 minuutin mittainen Hobitti-animaatio ja Bakshin ohjaama animaatioelokuva Taru Sormusten Herrasta vuodelta 1978. Näistä ja monista vuosien aikana valkokankaalle, teattereihin ja dvd:lle päätyneistä sovituksista on esillä runsaasti materiaalia.

Yksi elokuvaosaston tähdistä mielestäni on amerikkalaisten opiskelijoiden tekemä 35 minuutin mittainen filmi, joka kertoo Tolkienin elämästä kaudella, jolloin hän kirjoitti teoksen Hobitti eli sinne ja takaisin.

Keski-Maata ja sen tapahtumia kuvaavien rekonstruktioiden ja pienoismallien ohella pikkuväkeä - ja tietysti myös isompiakin - kiehtovat taatusti fantasiatarinan hahmoista toteutetut figuurit, lelut ja keräilyesineet. Frodo, Aragorn, Gandalf, Saruman, Smaug ja monet muut taruhahmot parkeeraavat näyttelyvieraiden keskelle. Tilan pelottavimmat, mutta ehkä hurmaavimmat maamerkit ovat luonnollisen kokoinen Klonkku-patsas, parimetrinen valioörkki Uruk-hai ja tulenhenki Balrogin pää.

Deichtin ja Bornin Hobitti-animaatio vuodelta 1966.
Nyt et rimpuile. Meillä on töitä Milanon sarjakuvamuseossa.
Vaikka näyttely tarjoaa aimo annoksen nähtävää perinteisen näyttelyn keinoin, niin siellä on paljon myös oheisohjelmaa ja työpajoja. Luvassa on roolipelisessioita ja peliturnauksia, valkokankaalla pyörivät lyhytfilmit ja dokumentit ja musiikistakin pääsee nauttimaan konserteissa. Viikonloppuisin on luvassa tapaamisia tunnettujen kirjoittajien, kääntäjien, kuvittajien ja muiden fantasiamaahan omistautuneiden asiantuntijoiden kanssa. Työpajoissa voi osallistua Keski-Maan kansojen kielikursseille, opetella kirjoittamaan haltiakielillä tai kehittää miekkailutaitojaan.

Maaliskuun 1. näyttely muuttuu todelliseksi Keski-Maaksi, kun sinne saapuvat tolkienilaiset roolipelaajat, cossaajat. Tänä talvena Milanon sarjakuvamuseo WOW on siis kaikkien Keski-Maassa matkaavien kohtauspaikka kahden kuukauden ajan. 

Missä?
- Milanon sarjakuvamuseo, WOW Spazio Museo, viale Campania 12, Milano. Paikalle pääsee esimerkiksi kehäbusseilla 90/91, bussilla 73, raitiovaunulla 12 ja paikallisjunilla (Porta Vittorian pysäkki). 
Milloin?
- 24.1.- 22.3.2015 (tiistaista perjantaihin klo 15.00 - 19.00 ja lauantaista sunnuntaihin klo 15.00 - 20.00, maanantaisin suljettu) 
Mitä maksaa?
- 5 euroa normaalihintainen ja 3 euroa alennettu lippu.

Ja vielä vihonviimeisenä tähän settiin vinkki Keski-Maahan ihastuneille. Kolmen tunnin päässä Milanosta, itäisen Sveitsin kylässä nimeltä Jenins, sijaitsee tämänhetkisen tiedon mukaan maailman ainoa Keski-Maalle omistettu museo, Greisinger museum. Ulospäin museotalo on kuin Bilbon koti, mutta ken pääovesta käy, saa vierailla muun muassa Moriassa, Erämaassa, Rohanissa, Gondorissa ja Fangornin-metsässä. Lue lisää täältä.

Greisinger museum, Keski-Maa (Jenins, Sveitsi).

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli