@MILANO - Kohtaamispaikka, jossa on tilaa tavata, rentoutua ja olla luova.
Meidän uusivuosi Turanossa
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Päätimme vuoden 2014 pienessä Turano Lodigianon kylässä, muutaman kymmenen kilometrin päässä Milanosta. Tämä pieni kylä on minulle erityisen tärkeä. Sieltä on kotoisin ihminen, joka alunperin on tutustuttanut minut ja useat muut motoristit synnyinmaahansa ja ystäviinsä. Ensimmäisen kerran vierailin Turanossa kesäkuussa 1998 ja vuonna 2002 asuin siellä puoli vuotta ollessani vaihto-oppilaana Milanossa. Tämän jälkeen paikkakunnasta on tullut minulle kuin yksi huone kodissani, jonne on hyvä palata kerta toisensa jälkeen.
Vaikka osa alkuaikojen ystävistä on muuttanut muualle, Turanossa asuu yhä rakkaita ihmisiä, joiden kanssa juhlimme tällä kertaa siis vuoden vaihtumista. Kotona, mutta ei missään nimessä kaikessa rauhassa.
Raspadura. Lodilainen tapa tarjota grana-juustoa ohuen ohuina lastuina.
Kotiruoalla ja huumorilla höystettyä aattoiltaa vietettiin pääasiassa ruokapöydän ääressä, mutta myös sen ympärillä ja osittain päälläkin. Kattaus 13:lle. Lopullinen lähtölaukaus juhlalle pamahti klo 20, kun ruokahalun herättävä aperitiivilasi täytettiin sprizillä ja suupaloina naposteltiin kotona säilöttyjä oman kasvimaan kasviksia sekä paikallisten tuottajien herkkuja.
Ensimmäiset serpentiinit ja papatit ammuttiin alkupalojen aikana, ruokapöydässä tottakai. Ennen kun oltiin ehditty alkuruoan loppuun ja kuudennen Gutturnio-viinipullon pohjaan, oli pillit kaivettu pusseista, naamarit, leit, rusetit ja hatut asennettu sekä marakassit, tamburiinit, torvet ja muut instrumentit jaettu orkesterille. Apinaorkesteri aloitti virittäytymisen, jota kesti ruokailun loppuun eli melkein puoleen yöhön saakka.
Antipasti - alkupaloja.
Insalata polipo e patate - mustekala-perunasalaattia.
Risotto con zucchine e gamberetti - katkarapu-kesäkurpitsarisottoa.
Coniglio arrosto e umido con polenta - pupua ja polentaa, eli paistettua ja haudutettua kania ja maissimuusia.
Frutta alla cioccolata - suklaassa dipattuja hedelmiä (mandariineja, viinirypäleitä ja banaaneja).
Keskiyön lähestyessä katseet kiinnittyivät televisioruutuun, johon oli ilmestynyt uudenvuoden juhlijoita. Television gaalassakin valmistauduttiin ottamaan vastaan vuosi 2015. Studiossa ja Turanossa laskettiin kuorossa viimeiset sekunnit. Kymmenen, yhdeksän, kahdeksan, ..., kolme, kaksi, yksi - AUGURI! ONNEA! Hyvää Uutta vuotta!! Onnea vuodelle 2015! Skoolattiin kuohuvalla. Sitten seurasi kierros, jonka aikana kuiskittiin onnentoivotuksia ja moiskittiin suukkoja poskille. Jokaiselle henkilökohtaisesti. On aina mukava aloittaa uusi vuosi. Jännä tunne. Vanhan hyvästelee mielessään hiukan haikein mielin samalla kun korkkaa uuden. Kuin sulkisi kirjan ja avaisi toisen, jonka sivut ovat vielä puhtaan valkoiset. Kirjoittamattomat.
Vuosi 2015 oli juuri alkanut ja yhä koko uudenvuoden yö juhlittavana. Takit niskaan ja ulos kahden asteen pakkaseen paukuttamaan ilotulitteita. Rakettien ampuminen voi olla turhaa puuhaa, mutta tunnustan, että minua viehätti värikkäät valosuihkut ja niiden valaisema pilkkopimeä taivas paukkeen ja ruudintuoksun keskellä. Kylmässä yössä maistui myös viileä kupliva ja alkuillan aikana rakennettu ähky sai hetken aikaa tasaantua naapurien kanssa rupatellessa. Ilotulittelun jälkeen vuoden ensimmäinen ateria odotti. Lautasellinen cotechinoviipaleita linssien kera. Cotechino on keittämällä kypsennetty, mausteinen sianlihasta, kamarasta ja pekonista valmistettu makkara.
Cotechino e lenticchie - Keitetyt possunlihaviipaleet linssipedillä.
Vaikka kuinka olisi kylläinen olo, tätä annosta ei voi ohittaa, sillä linssit tietävät rahaa. Erään version mukaan uskomus on syntynyt kylvövirvilöiden muodosta, sillä linssit muistuttavat pikkurahoja. Toisaalta hernekasvina linssi sisältää runsaasti proteiinia ja rautaa ja siten ravintopitoisuudeltaan on verrattavissa lihaan, mutta huomattavasti lihaa edullisempi. Korvaamalla osan lihasta ravintorikkaalla linssillä siis säästää ja näin ollen linssit tuovat rahaa. Niin tai näin, tykkään linsseistä ja syön niitä mielelläni. Vaikken rahallisesti olekaan havainnut rikastuneeni, makuelämyksiä rikkaampi olen varmasti.
Tuhdin makkara-annoksen sulattamiseen ehdottomasti mukavin tapa on tanssi. Ruokapöydät työnnettiin sivummalle, jotta saatiin tilaa tanssilattialle. Tanssin pyörteissä serpentiinit ja leit viuhuivat, pillit vihelsivät ja torvet törisivät. Marakassit ja tamburiinit löivät tahtia, laulu raikui ja soitto soi. Ja Mauro söi instrumentin.
Facciamo il casino fino al mattino - Melutaan aamuun asti.
Monet tutut tanssirytmit työntyivät kaiuttimista ja meno vaihteli riolaisesta karnevaalipauhusta rauhallisempiin tahteihin yltyen taas afrikkalaiseen viidakkorummutukseen ja 70-luvun discosäihkeeseen. Eikä ole uudenvuoden tanssiaisia ilman tanssijoiden muodostamaa juhlajunaa (trenino).
Village People - YMCA, Raffaela Carrà - Tanti Auguri, Los del Rio - Macarena , Lou Bega - Mambo number 5 ja monta muuta rytmittäjää ennätti estradille ennen kuin aamuviideltä discovalot sammuivat ja juhlaväki ryömi koloihinsa nukkumaan.
Vuosi alkoi vauhdikkaasti, joten tulkoon tästä vuodesta edeltäjäänsä aktiivisempi. Rytmikästä vuotta 2015.
Alkuvuoden tanssituin kipale. Afrikan kuninkaan Pommi (La Bomba).
* Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, käy kurkkaamassa! Instagram: # ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018 ** Jutun kuvat valokuvaaja Photo Courtesy by Gregorio Görkem Arpakç ellei kuvan yhteydessä ole toisin mainittu. [Kuva: Ludmila Vigo] Milanon suomalaiset starttaavat jouluun vauhdikkaasti jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun historiallisen keskustan kauniissa miljöössä järjestetään joulutori. Tapahtuma on pääasiassa sisätiloissa, joten vilpoinen ilma tai vesisadekaan ei karkota joulumielellä varustettuja vieraita. Tänä vuonna tori pystytettiin kolmannen kerran ja mukana oli osallistujia myös Norjasta, Ruotsista, Islannista ja Liettuasta. Edellisvuosien tapaan tälläkin kertaa tupa oli tulvillaan yleisöä, sillä kahden päivän aikana torilla kävi yli 5000 vierasta. Paitsi Pohjoisen jouluun ja kulttuuriin hullaantuneita italialaisia joulutori kok...
Millainen elämys mahtaakaan syntyä, kun yhdistetään Riikan tuottama viini, Jyrkin kokkaama kotiruoka, pieni seurue Milanon seudulla viihtyviä suomalaisia ja tavalla tai toisella näihin sotkeutuneita italialaisia? Se piti tietysti selvittää eräänä toukokuisena lauantaipäivänä, jolloin eri puolilta Lombardiaa starttasi muutama autokunta päämäränä Serralunga d'Alba, pieni idyllinen maalaiskylä Piemonten maakunnassa. Tarkemmin navigaattoreihin naputeltiin osoitteeksi Sukulan viinitila, jonne olimme sopineet viinitarhavierailun ja lämminsavulohilounaan. Nyt joku saattaa kysyä, että miksi ihmeessä italialaisten herkkujen keskellä olimme valinneet pääruoaksi suomalaisittain tyypillisen lämminsavulohen? Selitän. Kalan lämminsavustus on melko tuntematon valmistusmenetelmä ainakin mun italialaisessa ystävä- ja tuttavapiirissäni, mutta lohi on arvokala täälläkin. Tuntemani täkäläiset kalaruoan ystävät, jotka ovat saaneet iskeä hampaansa lämminsavuloheen, ovat poikkeuksetta ihastuneet ky...
Inspiraatioviini virtaa yhä ja ajattelin hyödyntää siitä kumpuavan luovuuden tänäänkin blogiartikkelin kirjoittamiseen. En edes itse usko, että nyt kulmaan alkaisi ilmestyä uusia tekstejä usein, vaan todennäköisemmin epäsäännöllisyys on linja jatkossakin. Mene ja tiedä. Kuluva kesä on ollut tapahtumarikas ja sen rosoiseen verkkoon on uinut myös muutama todellinen yllätys. Mutta varsinaisen ruokakulttuurin vallankumouksen koin heinäkuun alussa, kun olin syömässä kummityttöni ja ystäväni kanssa italialaisessa ravintolassa. Nimittäin pizzalistalta löytyi kinkku-ananaspizza. Siis pizza, jossa on ANANASTA. Ja vielä listalle painettuna. Ei kait siinä, sanoisi suomalainen. Ainahan ananas pizzaan on kuulunut ja tulee kuulumaan. Mutta italialaisen mielessä ananas pizzassa on yhtä houkutteleva kuin makrilli mansikkakakussa ja se kyllä ilmaistaan liioitellun dramaattisesti joka kerta, kun asia tulee esille. Mamma mia! L'ananas sulla pizza??? Ma NON si può . Ananasta ei kerta kaikkiaa...
Uusi aamu. Tekisi mieli jäädä sänkyyn loikoilemaan ja vain katsomaan teeveesarjoja puhelimen ruudusta. Millään ei huvittaisi nousta, ottaa muutamaa askelta kylppärin kautta kirjoituspöydän ääreen ja avata konetta. Millään ei huvittaisi. Mutta tietenkin teen kaiken tämän ja päivä lähtee käyntiin. Taas yksi samanlainen päivä. Vähän töitä ja sitten tiskivuoren tuijotusta kahvin tippumista odotellessa. Uudet purut survon täpötäyteen roskapussiin ja toivon, ettei pussi vielä repeä. Tämän jälkeen vähän lisää töitä ja sitten jääkaapin sisällön inventointia sillä välin kun uusi kahvi tippuu. Tiskit tuijottavat vieressä, että tähänkö ajattelit lisää tehdä ja roskapussi rapisee pahaenteisesti, ettei tänne ainakaan mitään mahdu. Hyvä on, hoidan teidät molemmat lounastauolla. Samoin kuin suihkussakäynnin ja pyykit koneeseen. Lounasaikaan taukoa ei tule. Tänäänkään, koska ilmenee kaikenlaista muuta puuhaa samoihin aikoihin. Nälkä kuitenkin yllättää, niin kuin joka päivä, ja tästä alkaa iltapäi...
Mikä on maailman kaunein lause? Lause, jossa on kaksi tai kolme sanaa riippuen ilmaisutavasta. Tämä juttu juolahti mieleeni, kun minua haastateltiin Mondobaobab-blogiin ( italiankielinen ) suomalaisen ja italialaisen elämäntavan eroista. Haastattelun loppupuolella keskustelu kääntyi miehiin ja siihen, miten olen tavannut nykyisen avomieheni Federicon. Lyhykäisyydessään tarina menee niin, että meidät yhdisti jalkapallo. Olemme kumpikin innokkaita Inter Milanon kannattajia, sinimustaksi väritettyjä omilla tahoillamme. Vuonna 2010 Italian mestaruussarjan voittaja ratkesi viimeisessä mahdollisessa pelissä, jossa Inter havitteli jo viidettä peräkkäistä mestaruutta. Koska aiempina vuosina voittojuhlat olivat sujahtaneet ohi muissa riennoissa, tällä kertaa olin päättänyt osallistua rytinöihin hinnalla millä hyvänsä. Siis jos Inter sattuisi voittamaan. Diego Milito, numero 22. Silloin kun miehet olivat vielä rautaa ja teatterikoulu tarkoitettu teatterikoululaisille. Pelipäivä o...
Kommentit
Lähetä kommentti