Meidän uusivuosi Turanossa

Päätimme vuoden 2014 pienessä Turano Lodigianon kylässä, muutaman kymmenen kilometrin päässä Milanosta. Tämä pieni kylä on minulle erityisen tärkeä. Sieltä on kotoisin ihminen, joka alunperin on tutustuttanut minut ja useat muut motoristit synnyinmaahansa ja ystäviinsä. Ensimmäisen kerran vierailin Turanossa kesäkuussa 1998 ja vuonna 2002 asuin siellä puoli vuotta ollessani vaihto-oppilaana Milanossa. Tämän jälkeen paikkakunnasta on tullut minulle kuin yksi huone kodissani, jonne on hyvä palata kerta toisensa jälkeen.

Vaikka osa alkuaikojen ystävistä on muuttanut muualle, Turanossa asuu yhä rakkaita ihmisiä, joiden kanssa juhlimme tällä kertaa siis vuoden vaihtumista. Kotona, mutta ei missään nimessä kaikessa rauhassa.

Pukukoodi juhlaan kuin nenä päähän.
Yksi aperitiivi, kiitos.
Prosciutto crudo - ilmakuivattua kinkkua.
Salame nostrano - salamia paikalliselta tuottajalta.
Raspadura. Lodilainen tapa tarjota grana-juustoa ohuen ohuina lastuina.
 Kotiruoalla ja huumorilla höystettyä aattoiltaa vietettiin pääasiassa ruokapöydän ääressä, mutta myös sen ympärillä ja osittain päälläkin. Kattaus 13:lle. Lopullinen lähtölaukaus juhlalle pamahti klo 20, kun ruokahalun herättävä aperitiivilasi täytettiin sprizillä ja suupaloina naposteltiin kotona säilöttyjä oman kasvimaan kasviksia sekä paikallisten tuottajien herkkuja.

Ensimmäiset serpentiinit ja papatit ammuttiin alkupalojen aikana, ruokapöydässä tottakai.  Ennen kun oltiin ehditty alkuruoan loppuun ja kuudennen Gutturnio-viinipullon pohjaan, oli pillit kaivettu pusseista, naamarit, leit, rusetit ja hatut asennettu sekä marakassit, tamburiinit, torvet ja muut instrumentit jaettu orkesterille. Apinaorkesteri aloitti virittäytymisen, jota kesti ruokailun loppuun eli melkein puoleen yöhön saakka.

Antipasti - alkupaloja.
Insalata polipo e patate - mustekala-perunasalaattia.
Risotto con zucchine e gamberetti - katkarapu-kesäkurpitsarisottoa.
Coniglio arrosto e umido con polenta - pupua ja polentaa, eli paistettua ja haudutettua kania ja maissimuusia.

Frutta alla cioccolata - suklaassa dipattuja hedelmiä (mandariineja, viinirypäleitä ja banaaneja).
Keskiyön lähestyessä katseet kiinnittyivät televisioruutuun, johon oli ilmestynyt uudenvuoden juhlijoita. Television gaalassakin valmistauduttiin ottamaan vastaan vuosi 2015. Studiossa ja Turanossa laskettiin kuorossa viimeiset sekunnit. Kymmenen, yhdeksän, kahdeksan, ..., kolme, kaksi, yksi - AUGURI! ONNEA! Hyvää Uutta vuotta!! Onnea vuodelle 2015! Skoolattiin kuohuvalla. Sitten seurasi kierros, jonka aikana kuiskittiin onnentoivotuksia ja moiskittiin suukkoja poskille. Jokaiselle henkilökohtaisesti. On aina mukava aloittaa uusi vuosi. Jännä tunne. Vanhan hyvästelee mielessään hiukan haikein mielin samalla kun korkkaa uuden. Kuin sulkisi kirjan ja avaisi toisen, jonka sivut ovat vielä puhtaan valkoiset. Kirjoittamattomat.

Vuosi 2015 oli juuri alkanut ja yhä koko uudenvuoden yö juhlittavana. Takit niskaan ja ulos kahden asteen pakkaseen paukuttamaan ilotulitteita. Rakettien ampuminen voi olla turhaa puuhaa, mutta tunnustan, että minua viehätti värikkäät valosuihkut ja niiden valaisema pilkkopimeä taivas paukkeen ja ruudintuoksun keskellä. Kylmässä yössä maistui myös viileä kupliva ja alkuillan aikana rakennettu ähky sai hetken aikaa tasaantua naapurien kanssa rupatellessa. Ilotulittelun jälkeen vuoden ensimmäinen ateria odotti. Lautasellinen cotechinoviipaleita linssien kera. Cotechino on keittämällä kypsennetty, mausteinen sianlihasta, kamarasta ja pekonista valmistettu makkara.

Cotechino e lenticchie - Keitetyt possunlihaviipaleet linssipedillä.
 Vaikka kuinka olisi kylläinen olo, tätä annosta ei voi ohittaa, sillä linssit tietävät rahaa. Erään version mukaan uskomus on syntynyt kylvövirvilöiden muodosta, sillä linssit muistuttavat pikkurahoja. Toisaalta hernekasvina linssi sisältää runsaasti proteiinia ja rautaa ja siten ravintopitoisuudeltaan on verrattavissa lihaan, mutta huomattavasti lihaa edullisempi. Korvaamalla osan lihasta ravintorikkaalla linssillä siis säästää ja näin ollen linssit tuovat rahaa. Niin tai näin, tykkään linsseistä ja syön niitä mielelläni. Vaikken rahallisesti olekaan havainnut rikastuneeni, makuelämyksiä rikkaampi olen varmasti.

Tuhdin makkara-annoksen sulattamiseen ehdottomasti mukavin tapa on tanssi. Ruokapöydät työnnettiin sivummalle, jotta saatiin tilaa tanssilattialle. Tanssin pyörteissä serpentiinit ja leit viuhuivat, pillit vihelsivät ja torvet törisivät. Marakassit ja tamburiinit löivät tahtia, laulu raikui ja soitto soi. Ja Mauro söi instrumentin.

Facciamo il casino fino al mattino - Melutaan aamuun asti.
 Monet tutut tanssirytmit työntyivät kaiuttimista ja meno vaihteli riolaisesta karnevaalipauhusta rauhallisempiin tahteihin yltyen taas afrikkalaiseen viidakkorummutukseen ja 70-luvun discosäihkeeseen. Eikä ole uudenvuoden tanssiaisia ilman tanssijoiden muodostamaa juhlajunaa (trenino).


Village People - YMCA, Raffaela Carrà - Tanti Auguri, Los del Rio - Macarena , Lou Bega - Mambo number 5 ja monta muuta rytmittäjää ennätti estradille ennen kuin aamuviideltä discovalot sammuivat ja juhlaväki ryömi koloihinsa nukkumaan.

Vuosi alkoi vauhdikkaasti, joten tulkoon tästä vuodesta edeltäjäänsä aktiivisempi. Rytmikästä vuotta 2015.


 Alkuvuoden tanssituin kipale. Afrikan kuninkaan Pommi (La Bomba).

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli