Otetaanko aperitiivi, käydäänkö aperitiivilla vai lähdetäänkö aperitiiville?

Aperitivo - tuo piristävä hetki töiden jälkeen, jolloin päivät pölyt huuhdellaan virkistävän juoman ääressä suupaloja napsien.

Terveydeksi tällekin päivälle

Työkaveriporukassa kravatit löystyvät ja puheenaiheet vaihtavat vapaalle. Tyttö- ja poikaporukoissa lasketaan leikkiä ja juoruillaan. Varsinkin miesseurueissa vaihdetaan mehevimmät juorut, usko pois. Sekapöydissä miehet puhuvat jalkapallosta, politiikasta ja päivän uutisaiheista. Naisten mielenkiinto suuntautuu kauneudenhoitoon, perheeseen ja gossip-uutisointiin. Ilmassa lentävät flirtit keittiö- ja matkailukeskusteluihin verhottuna. Karrikoitua? Ihan varmasti on. Mutta yhtä totta on, että aperitiivi on oiva nollaustuokio arkisten puuhien välissä.

Meillä aperitiivipäivä on joka päivä, koska sen voi nauttia monella tavalla. Nykyään useimmiten otamme sen kotona sen jälkeen, kun olemme kuoriutuneet työvaatteista ja meikinrippeet tai maaliroiskeet on pyyhitty iholta. Tarjottimelle kootaan juustoja, leikkeleitä, kasviksia, hedelmiä ja muuta pikkupurtavaa samalla kun pastakastikkeen ainekset kuullottuvat kattilassa. Perään kattilaan heitetään paljon tomaattia ja kastike alkaa valmistua. On aika siirtyä nesteisiin.
Aperitiivijuomat - tavallisesti punaviini mutta myös spriz ja negroni - sekoiteaan samalla kun pastavesi valuu kattilaan. Sitten istahdetaan pöydän ääreen tai parvekkeelle juomien ja naposteltavien pariin. Pastan kypsyessä ehtii jutella kaikenlaista tai jos keskustelut on keskusteltu, internet ja televisio tarjoavat lisää virikkeitä sen vajaan puolen tunnin ajaksi, jolloin aivot saavat tuulettua ja mieli on vapaa tekemään mitä haluaa. Näin me siis kahden kesken herätämme ruokahalua kotioloissa päivällisen poristessa liedellä.

Pari kertaa viikossa työpäivän päätteeksi jalat vievät kotimatkan varrelle parkkeerattuihin baareihin, joissa pistäydymme aperitiivilla. Juomat ja ruoat vilahtavat huomaamatta suuhun, joka jauhamisen ja hörppyjen seassa vaihtaa kuulumisia baarituttujen kanssa. Näitä aperitiivilla käymisiä seuraa usein myös illallinen ulkona, joskin meidän kukkarolla ruokapaikat ovat edullisia. Vaatimattomissa paikoissa kuitenkin syö hyvin.

Aperitiiviaika baarissa
Kolmas tapa nauttia aperitiivi on lähteä aperitiiville, jonne tavallisesti mennään ystävien ja hyvien tuttujen kanssa. Toiminta on suunnitelmallista, aika ja paikka etukäteen sovittuja. Tärkeää on, että ravintola tarjoaa monipuolisen ja maukkaan buffet-pöydän, joka tyydyttää niin kasvis- kuin lihansyöjän tarpeet. Kalaan ja muihin merenanteihin erikoistuneita paikkojakin löytyy, mutta äyriäishimo saa taas yltyä ennen kuin seuraavan kerran kukkaron nyörejä näperretään auki kyseisissä paikoissa. On hyvää mutta tyyristä.

Buffet-aperitiivit tarjoavat erinomaiset puitteet tapaamisiin ystävien kesken. Erillistä illallista ei tämän jälkeen tarvita, vaan illanistujaisten päätteeksi voi kellahtaa tyytyväisenä vatsansa viereen nukkumaan.

Milano on Italiassakin kuuluisa runsaasta aperitiivitarjonnasta.

Esteettisyyden ja kulinarismin kehto.
Tänä iltana tarkoitus oli lähteä tyttökavereiden kanssa aperitiiville. Koska tapaaminen peruuntui, kirjoittaminen aiheesta auttoi.

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Koronahorroksesta herätys

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa