Ovi auki maailmaan

Jouluvalmistelut alkavat kunnon tuuletuksella. Maailman puhurit puhaltavat maukkaasti, värikkäästi, perinteikkäästi ja innovatiivisesti Rhon messukeskuksessa, jossa portit aukeavat tänään L'artigiano in Fiera -tapahtumalle.

Paikka on sama, jossa marraskuun alussa motoristit rilluttelivat moottoripyörien parissa. Tällä kertaa käsityöläiset ja tuottajat houkuttelevat messukävijöitä Italian- ja maailmanympärysmatkalle kymmenen päivän ajan.
Makuja, muotia, muotoilua ja sisustusta Italiasta. Kuva täältä Tuotteita,  kulttuuria, kansanperinteitä ja innovaatioita maailmalta. Kuva täältä
Nimi - Käsityöläismessut (L'artigiano in Fiera) - kuvaa tapahtumaa hieman yksipuolisesti. Touhu perustuu oivaltamiseen, osaamiseen, räätälöintiin ja muunneltavuuteen, joten tarjolla on paljon muutakin kuin mieleen ensimmäisenä pulpahtavat käsityönä syntyvät tuotteet. Nimi symboloi kuitenkin laatua ja siitä nämä messut on tehty. Yli 3000 näytteilleasettajaa 133 maasta parkkeeraa Kampin tai Matkuksen kauppakeskuksen kokoiselle, 150 000 neliömetrin alueelle. Neliöt täyttyvät ständeistä, esiintymislavoista, laboratorioista ja ruokailutiloista, joissa pääsee tutustumaan monipuolisesti eri maanosien kulttuureihin ja kansanperinteisiin ihmisten, ruokien, tuotteiden, musiikin, tieteiden ja taiteiden parissa.

Esillä on 150 000 tuotenimikettä mikä tarkoittaa, että jos paikalla haluaa piipahtaa kaikkina kymmenenä päivänä, joka päivälle riittää 15 000 artikkelia maisteltavaksi, haisteltavaksi, tunnusteltavaksi, katsottavaksi tai kuunneltavaksi. Edustettuna ovat ainakin asuminen, sisustus, muoti, muotoilu, käyttötavarat ja koriste-esineet. Vaan vuodesta toiseen näkyvimmässä roolissa on ruoka mukaan lukien ruoanlaitto ja leivonta sekä kaikkein tärkein: antimista nauttiminen 

Ruoka
Messuosastoja kiertäessä huikonen pysyy poissa napostelemalla maistiaisia. Kitusiin sujahtavat suolaiset leikkeleet, voimakkaat juustot ja leipäpalat maukkaine kyytipoikineen. Suolapalojen välissä suuhun uppoavat raikkaat jäätelönokareet, makeat leipomukset ja jopa ällöimelät leivokset ja karamellit. Makuja huuhdellaan viineillä, olueilla, likööreillä ja väkevämmilläkin, mutta toki myös alkoholittomia vaihtoehtoja on tarjolla. Kaikenlainen pikkupurtava putoaa, kun kohdalle sattuu, eikä varsinkaan kourallisesta pistaasipähkinöitä osaa kieltäytyä. Maistelun lomassa tulee tehtyä ostoksiakin.

Sisilia - Appelsiinit, pistaasipähkinät, marsipaanit, mantelit ja liköörit täältä.
Juustoja, leikkeleitä ja viiniä silminnähden sopivankokoisissa hankintaerissä.
Vaaleakin leipä ihmisen tiellä pitää...
...eikä oppi ojaan kaada. Mielijuomani Mirton raaka-ainelähteellä.
Oliiveja tuoreina, säilöttyinä, tahnoina ja levitteinä.
Hyvän ruoan salaisuus on laadukas oliiviöljy.
Ruokailua ei tietenkään tarvitse laskea maistiaisten varaan, vaan hulinan keskellä voi istahtaa aterioimaan kaikessa rauhassa. Alueella palvelee kuutisenkymmentä ravintolaa tai sen tapaista, joissa padat porisevat ja kauhalla ammenetaan annoksia niitä janoaville. Miltä kuullostaa esimerkiksi lounas toskanalaisessa trattoriassa, jossa haarukkaan voi kiertää tagliatellea villisikakastikkeen kera? Haarukoinnin välissä sopii siemailla vaikkapa rosso di montalcinoa.

Tai jospa pistetään pystyyn iloiset saksalaiset oktoberfestit bratwurstin, hapankaalin, perunasalaatin ja tirolilaismusiikin kera. Humppaan kuuluvat tietysti asianmukaiset mallaspitoiset juomat tuopposissa.

Välikuolema tirolilaisissa tunnelmissa. Tuoppi hyvää,  hapankaalia ja makkaraa.
Jos pasta- ja pizzapitoinen matkanteko Italiassa väsyttää ja mieli tekee järeää liharuokaa, paratiisi on auki ainakin argentiinalaisissa ja urugualaisissa ravitsemusliikkeissä. Niissä vihanneksetkin ovat härkää tai sikaa. Takuuvarmasti.

Itämaisen ruoan ystäville tarjolla on enemmän ja vähemmän mausteisia lautasia intiasta, thaimaasta, koreoista, kiinasta, nepalista, vietnamista ja muualta Aasian ilmansuunnasta. Unohtamatta Japania susheineen ja muine herkullisine suupaloineen. Italialaiselle eksotiikkaa tarjoaa skandinaavinen sauna, jonka lauteilla voi herkutella poro- tai lohivoileivillä. Luonnollisesti messuolosuhteissa sauna on huoneenlämpöinen. 

Muoti (moda)
Italiassa laadukas mittatilauksena tehty räätälintyö on yhä arvossaan. Vaikka vaatteiden tuotantoa on vuosien varrella supistettu rajusti, niin kaiken kriisin keskellä luovuus on vielä voimissaan. Käsityöläismessut antavat jalansijan erityisesti nuorille suunnittelijoille, mutta melkein 60 suunnittelijan ja räätälin joukkoon mahtuu myös alan konkareita.

Vaatteet on mun aatteet. Silmäähivelevän kaunista ja laadukasta enimmäkseen nuorilta suunnittelijoilta ja vaattureilta. Ainoastaan kuvakulmani ja kuvaustaitoni ovat surkeat.
Tänä vuonna teemana ovat uudelleenlöydetyt perinteiset kankaat ja materiaalit, joista vaatturit ovat taikoneet tyylikkäitä luomuksia. Taidonnäytteet pueteaan kauniisiin vaatepuihin, jotka nousevat estradille esitellen uudet virtaukset messuyleisölle. Ei Milanossa voi olla käsityöläismessuja ilman muotinäytöksiä, made in Italy. 

Luomisen intohimo ja kakkutaide (passione creativa e cake design)
Touhupaviljonki täynnä niksipirkkausta. Joka huusholliin ja tilanteeseen, ja mikä tärkeintä täällä pääsee tekemään itse. Omat luovat ideat saa päästää valloilleen lukuisissa työpajoissa, joissa annetaan vinkkejä tee-se-itse-ihmisille ja opastetaan myös meitä kädettömiä askartelusta innostuneita toteuttamaan kotiin tai lahjaksi pieniä do-it-yourself -juttuja. Korttiaskartelusta aina käsitöihin ja leipomuksiin. Hyödyllisiin ja herkullisiin.

Vähän ruosteinen näkökulma kakkutaiteeseen. Luomisen vimmassa taottuja suklaisia työkaluja kondiittoreilta.
Joululeivonnaisia kakkutaiteilijoilta. Koska omat kuvat eivät näytä hyvältä, mennään lainalla. Kuva täältä.
Kakkutaiteilijoiden ja sokerileipureiden johdolla uppoudutaan makeisiin tunnelmiin. Näytöksiä, niksejä ja raaka-aineita on tarjolla niin ammattilaisille kuin harrastajakondiittoreille. Näin joulun alla esillä on kaikkea kivaa joululeivontaan, joten messut ovat oiva materiaalien hankintapaikka. Mielenkiintoista on myös seurata valmistusprosessia, jossa taitavissa käsissä raaka-aineista muodostuu itse tuote. Prosessin viimeistelyyn kuuluu valmiin tuotteen paketointi houkuttelevaan myyntipakkaukseen. Tässä paviljonkissa saavuttaa ihanan sokerihumalatilan. 

Koti ja asuminen (abitare la casa)
Kotiin ja asumiseen liittyy aina paljon asiaa. Tänä vuonna kalustamisessa ja sisustamisessa tapetilla ovat kolme tyylisuuntaa: moderni, minimalistinen ja country. Viimeinen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nyt kaikki sisätilojen ovet vaihdetaan lännenelokuvista tuttuihin läpsytettäviin saluunoihin, vaan kyseessä on maalaisromanttisella tavalla kodikas tyyli. Ja turha varmaan toistaa, että asumisessakin avaimet valetaan yksilöllisesti kuhunkin lukkoon.
Minimalistinen mutta kodikas keittiö.
Moderni laatikko hauskoilla jakkaroilla.
Näihin voi laskea vain tosi tiukkaa espressoa.
Valaistus on kaiken aa ja oo. Hyvässä valaistuksessa huonokin näyttää hyvältä ja päinvastoin.
Asuminen kattaa sisätilojen lisäksi luonnollisesti ulkotilat. Luonnehdittakoon niin, että asumisella tarkoitetaan välitöntä elinympäristöä. Joten asunto-osakeyhtiöläiset, hus hus, välittömästi taloyhtiön kokouksiin mukaan päättämään yhteisistä asumiseen liittyvistä asioista. Näilläkin messuilla luodaan paitsi kauniita, moderneja ja teknologian mahdollistamia mukavia ratkaisua kotioloihin myös kontakteja huoneistojen ja rakennusten remontoijiin ja kunnossapitäjiin. Parhaimmillaan messut tarjoavat tilaisuuden uudenaikastaa ja kaunistaa elinympäristöä hyvällä maulla mutta kuitenkin edullisesti.

Nuoret ja muotoilu (giovani e design)
Nuoruus, nerous ja raikkaus, siinä ovat avaimet aitoon innovatiivisuuteen. Toki kokemus edesauttaa uuden luontia, mutta silloin kun kokemuksen taakkaa ei vielä ole, luomisellakaan ei ole rajoitteita.

Onko nimelle käyttöä?
Vinyylilevykelloja menneiltä vuosilta.
Palapeliä ratkomaan. Tarvittaessa pöydästä saa palan mukaansa.
Mielikuvitusta, materiaalien yhdistelyä sekä kekseliäisyyttä tekniikoiden ja käyttötarkoitusten valinnassa. Näillä termeillä kuvailen melkein 50 nuoren suunnittelijan ja muotoilijan oivaltavia ja laadukkaita käsityönä toteutettuja tuotteita, joille on varattu kokonainen oma näyttelyalue. Ehdoton helmi messukävijän näkökulmasta.

Messut ovat merkki siitä, joulu lähestyy lumella liukuvan reen lailla. Messujen päättymispäivänä 8. joulukuuta, kun Suomessa vietetään Sibeliuksen syntymä- ja suomalaisen musiikin päivää, Italia pukeutuu jouluun. Jouluun valmistautuminen alkaa virallisesti. Koristeet löytävät paikkansa ja jouluvalot syttyvät kaikkialla.

Joulukuun 8. päivä on myös kansallinen vapaapäivä, koska katolilaiset viettävät Neitsyt Maria perisynnittömän sikiämisen juhla­päivää (ital. Immacolata Concezione). Katolinen kirkko uskoo, että sikiämishetkestään alkaen Maria on ollut immuuni perisynnille, jonka muut maailmaan pullahtavat perivät automaattisesti omenaa haukanneilta Aatamilta ja Eevalta.

Joulukuun 8. on otollinen päivä edullisten ostosten tekoon messuilla, kun loppuunmyynti alkaa. Sitä ennen täytyy kuitenkin käydä tutkimassa vaihtoehtoja ja tekemässä valintoja 150 000 tuotteen joukosta.

Messuille ammentamaan ideoita oman joulun laittoon. Tunnelma tulee sitten aikanaan.
Nyt on aika kääntää korot kohti Rhota ja käsityöläismessuja. Tervetuloa maut, tuoksut ja tunnelmat, kaikista ovista ja ikkunoista!

* * * 
Missä?
- Fiera di Rho, Milano. Messualueelle kannattaa mennä joko metrolla (punainen linja M1) tai kaupunkijunalla (linjat S5 ja S6). Pysäkki molemmilla Rho/Fieramilano.
Milloin?
- 29.11.- 8.12.2014 joka päivä klo 10.00 - 22.30.
Lisätietoja:
L'artigiano in Fiera in english. Ilmainen sisäänpääsy messualueelle.

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli