Ravintolapäivä italialaisen kotiruoan ystäville

Sade ropisee ikkunaan ja taustalla kumisee ukkonen. Täydellinen hetki käpertyä syvälle sohvannurkkaan ja pyöräyttää viltti jalkoja lämmittämään. Televisioruudussa pyörii kokkiohjelma ja tunnen, kuinka huoneeseen hiipii ohuena nauhana miellyttävä ruoan tuoksu.

Ei meillä tietenkään ole tuoksuja välittävää televisiota, vaan tuossa vieressä häärää innokas kotikokki Federico. Syntyperäinen milanolainen, jonka juuret tosin ovat syvällä Apulian (ital. Puglia) maakunnassa. Maustettu reppu- ja hyväntekeväisyysmatkoilla Aasiassa ja Afrikassa, ja voideltu vielä suomalaisilla makutottumuksilla. Näissä käsissä syntyy arkiruokamme, jota kutsun mukaansatempaavaksi yhdistelmäksi ennakkoluulottomuutta ja kokeilunhalua unohtamatta perinteitä.

Mitä tänään syödään?
Koska arkiruokaa valmistuu usein enemmän kuin kaksi napaa tarvitsevat, olemme päättäneet laittaa liikakilot kuriin ja avata pienen yksiömme oven kaikille kotiruokailusta kiinnostuneille Milanossa kävijöille periaatteella "Syö mitä me syömme ja maksa mitä haluat (ital. Mangia quello che mangiamo noi e paga quello che vuoi)". Siis tervetuloa meille syömään ja seurustelemaan! Yhteystiedot ja lyhyt ohje ovat postauksen lopussa.

Idea ei ole meidän, mutta haluamme toteuttaa sitä. Fede on törmännyt vastaavanlaiseen konseptiin ensimmäisen kerran Intiassa melkein viisitoista vuotta sitten. Intialais-italialainen perhe tarjosi kyläilijöille maukasta kotiruokaa kertoen samalla alueesta ja sen kulttuurista. Sittemmin myös Afrikan eri valtioissa on ollut tarjolla ruokaa ja kulttuuria kotioloissa, joskin ilman italiantulkkia. Siitä huolimatta syömällä tavallisten ihmisten kodeissa matkaajan mielestä hän on ammentanut visiiteistään enemmän kuin seuraten puhtaasti matkaoppaiden jalanjälkiä. Yhdyn täysin tähän näkemykseen. Ennen Italiaan muuttoa olen kiertänyt paljon tässä kauniissa niemimaassa ja omaksunut ihan tavattoman paljon asioita maasta ja sen kulttuurista istumalla ruokapöydän ääressä ystävien kodeissa.

Työn alla melanzane alla parmigiana (juustoiset munakoisot tällä kertaa kinkulla siivutettuina)...

ja tortelloni di zucca (kurpitsatäytteiset pastatyynyt).
Italialainen ruoka on maailmankuulua. Sitä pidetään maukkaana ja monipuolisena eikä turhaan. Raaka-aineita on runsaasti, mutta yhteen ruokalajiin niitä ei sotketa mahdottomasti. Mielestäni  juuri yksinkertaiset ja puhtaat maut ovat italialaisen keittiön salaisuus.

Milanossa on paljon ravintoloita, joissa syö todella hyvin. Hinta-laatusuhteeltaan parhaimpaan tulokseen pääsee kuitenkin suuntaamalla ydinkeskustan ja turistikeitaiden ulkopuolelle. Aperitiivikulttuurista olen kirjoittanut aiemmin, mutta ravintolamaailmasta riittää niin paljon juteltavaa, että jatkossa tulen palaamaan aiheeseen vielä monta kertaa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että syömällä ainoastaan ravintoloissa on mahdoton muodostaa kokonaiskuvaa ruokakulttuurista. Ajatellaan esimerkiksi suomalaista ravintolaruokatarjontaa. Valitsemalla annokset puhtaasti ruokalistoilta luulen, että monet kotiruokaherkut kuten puurot, perunat erilaisine kastikkeineen, pääruokakeitot, paistit, laatikot, kiusaukset ja niin edelleen jäisivät pois kokeilevan kulinaristin lautaselta vain siitä syystä, että niitä ei ole tarjolla. Tunnelmasta puhumattakaan.

Valmista tuli, vain esillelaitto vähän ontuu. Kurpitsatortellonit rukolapeston kera.
Paneroidut munakoisot, joiden alta, välistä ja päältä löytyy kinkkua, tomaattia ja juustoja.
Sama pätee myös Italiassa. Mamman pastojen ja lihapatojen ääressä maku- ja rupattelunystyröitä hierotaan kotikonstein. Toisaalta tietenkään sellaisia perinneruokia ei osaa kaivata, joiden olemassaolosta on autuaan tietämätön, mutta juuri kotiruokailu on monesti avain tietämyksen kasvattamiseen. Kaikesta tarjotusta ei voi eikä tarvitsekaan pitää, mutta ateriointi on oiva keino myös tiedonjanon ja elämännälän tyydyttämiseen.

Suomalainen ravintolapäivä popup-kievareineen on mainio keksintö. Mainio juuri siitä syystä, että tapahtumassa ihmiset tekevät toisilleen ruokaa, pitävät hauskaa, nauttivat yhdessäolosta ja ainakin ovat kokemusta rikkaampia. Hulluuden ja luovuuden takana on joka tapauksessa aina luottamus.

Kotiruokailu on kulttuurin perusta.
Kutsu kotiruoan pariin Casa Anniinankulmaan
Ota yhteyttä sähköpostilla anniinankulma[at]gmail.com tai soittamalla/tekstiviestillä numeroon +39 340 9607424. Kerro milloin olet Milanossa ja ilmoita mahdollisista ruoka-aineallergioista sekä toiveista ruojalajien suhteen. Jätä yhteystietosi ja lopusta huolehdimme me. Benvenuti!

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli