Isät, pojat ja tuopin jäljet

Eilen 17. maaliskuuta vietettiin Irlannin kansallispäivää, joka ystävän- ja sinkkujenpäivän tavoin perustuu suojelupyhimyksen - Pyhän Patrickin (ital. San Patrizio) - muisteloon. Nykyään tässäkin juhlassa viettotavat ovat hyvin maanläheiset, ja monien maiden tavoin myös Italiassa Pyhän Patrickin paivä on tullut osaksi pubikulttuuria.

Juhlijat ja humppapaikat pukeutuvat vihreään, siellä täällä heiluvat hassut vihreät hatut ja somistuksessa toistuvat kolmiapila ja Irlannin lippu. Kansanlaulut tunkevat ämyreistä ja soittoruokaloissa tarjotaan irlantilaisia erikoisuuksia, kuten Irish stew -muhennosta, erikoismakkaroita, Dublin coddlea ja soodaleipää. Pääosassa ovat kuitenkin juomat: erityisesti tumma Guinness on baarikansan mieleen, mutta iloisesti kilahtavat myös viski- ja kermaliköörilasit. Saattaapa joku tilata joukkoon kahvinkin, nimittäin Irish coffeen.

Kippis - cin cin - ja jos saisi vielä kulauksen.

Tätä menoa katsoessa on vaikea kuvitella, että aikoinaan Pyhän Patrickin päivänä pubit pidettiin kiinni.

 Kerran vuodessa vedämme siis hatut päähän ja tungemme itsemme mukaan pursuavaan juhlahumuun. Luritamme kansanlauluja ja kilistämme kuohuvalla kuten kunnon irkkujuhlassa kuuluu. Mutta kaiken hulinan ja tungoksen keskellä mieleen hiipii yhä toteutumaton haave Irlannin matkasta: vehreistä laaksoista, jylhistä rannikoista ja hyväntuulisista kaupungeista. Joskus vielä haluan kiertää kauniita maisemareittejä tutustuen kodikkaisiin kyliin ja eläväisiin kaupunkeihin. Uppoutua dubliinilaisen pubin syleilyyn ja aistia ilmapiiriä, jossa James Joyce, Oscar Wilde ja U2 ovat kasvaneet.


Huomenna 19. maaliskuuta juhlitaan Pyhää Joosefia (ital. San Giuseppe) ja sen myötä italialaista isien päivää.
Le Zeppole. Italialaisen isänpäivän herkku. Uppoöljyssä (tai uunissa) paistettu pullataikinaan perustuva leivonnainen, joka koristellaan kreemillä ja kirsikoilla.
 Onnea kaikki isät!

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli