Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Mitäpä noista. Formuloista. Vielä pari viikkoa sitten ajattelin, että olen jo tipahtanut kokonaan F1-kelkasta. Mutta kun formulakaruselli pyörähti käyntiin faneille suunnatun festivaalin merkeissä Milanossa aiemmin viikolla, varpaisiin hiipi kutina, että sinne on päästävä.

Italiassa tapahtuman johtotähtenä on luonnollisesti Ferrari, tuo 71-vuotias elinvoimainen ja korskuva ori, joka yhä vaan villitsee kansan. Faneista puhumattakaan. Harmi, että toisinaan työt astuvat huvitusten edelle ja niin multa jäi näkemättä Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin työnäytteet ja irrottelut Milanon Darsenaan pystytetyllä varjoradalla. Mutta festaritunnelmaan pääsin kyllä mukaan, ja kisaviikonloppuna myös Milanossa kuhisee kuin muurahaispesässä. Sijaitseehan Monzan kilparata vain noin 20 kilometrin päässä.


Ferrari - elinvoimainen ja korskuva ori.
 Monzan radalla formulat ovat viihtyneet vuodesta 1922 lähtien poikkeusvuosia lukuunottamatta. Yksi näistä poikkeuksista oli vuosi 1947, jolloin Monzan rata oli sodan jäljiltä yhä käyttökelvoton. Italia oli vaarassa menettää osakilpailun järjestämisen, jos korvaavaa paikka ei löytyisi, joten akuuteissa kriisitilanteissa parhaimmillaan olevat italialaiset pystyttivät pikavauhtia kilparadan keskelle Milanon kaupunkia.

Näin formuloiden osakilpailu vuonna 1947 järjestettiin syyskuun 7. päivä silloisen messukeskuksen (nyk. Portello Fiera Milano City) ympäristössä. Kolmen ja puolen kilometrin pituisella kaupunkiradalla ajoi 24 kilpuria, joiden edesottamuksia seurasi noin 100 000 vauhtiveikkoa. Vastasyntynyttä Ferraria radalla ei tietenkään nähty, vaan ratoja hallitsivat Alfa Romeot ja Maseratit.


Milanon GP vuonna 1947 kuvat täältä

 Milanon osakilpailussa kaksoisvoiton ottivat Milanon "omat pojat", Alfa Romeolla ajaneet Carlo Felice Trossi ja Achille Varzi. Oli sunnuntai ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta.

 Vuonna 2018 lauantain aika-ajoissa Kimi tarjosi yllinkyllin karkkia Ferrari-faneille lunastamalla paalupaikan Monzassa kierros- ja rataennätyksellä. Vettel sen sijaan hurmaa italialaisia huumorillaan. Kilpailupäivänä tunnelma on katossa. Kaikki on mahdollista. On sunnuntai ja puolipilvistä.

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Täytetyt paprikat ja parempi mieli