Muotoilun pääkaupunki

Oletko koskaan miettinyt, milloin kannattaisi piipahtaa Milanossa? Oletko kiinnostunut muotoilusta, sisustuksesta ja huonekaluista?

Jos vastaat jälkimmäiseen kyllä, niin minä kerron, että huhtikuun toinen viikko on erittäin otollinen ajankohta viikonpituiseen visiittiin perinteisesti muotiin ja talouselämään kytketyssä metropolissa. Ja jos hengenravinnon ohessa olet ennakkoluuloton makumaailmanmatkaaja, väitän, että ainakin kerran elämässä kalenteriin kannattaa raivata tilaa Milanon muotoiluviikolle (Fuorisalone, Design Week). Ihan jo pelkästään hengittämään mielikuvituksellisen suunnittelun ilmapiiriä ja aistimaan välittömää luovuuden tunnelmaa. Kerran vuodessa Lombardian läänin pääkaupunki saa viikon ajaksi myös muotoilun pääkaupungin tittelin.


Huonekalumessut ja niiden ympärille muodostunut designviikko on alkamassa.
 Designviikko kytkeytyy Milanon sisustus- ja huonekalumessuihin (Salone del Mobile). Mutta siinä missä messut on tarkoitettu pääasiassa ammattilaisille, kaupungin keskustaan keskittynyt oheistapahtuma on jokaisen muotoilusta, ruoasta, juomasta ja hyvästä seurasta pitävän ulottuvilla. Siitä huolimatta, että ihmisiä parveilee kaikkialla paikoittain jopa tungokseen asti, kaiken keskellä tapahtumaan liittyvät sadat näyttelyt, tilaisuudet ja näytökset ovat kuin keitaita, joissa pääsee rentoutumaan ja antautumaan aistien vietäväksi.

 Tänä vuonna muotoiluviikko käynnistyy tiistaina 12.huhtikuuta ja päättyy sunnuntaina yömyöhään. Kuuden päivän aikana tarjolla on yli 1200 tapahtumaa eri puolilla kaupunkia, kuitenkin niin, että pääasiassa ne sijoittuvat seitsemälle alueelle. Näistä kolme - Tortona, Ventura Lambrate ja Brera - ovat perinteisesti tunnetuimmat, vaikkakin hyvin erityyliset alueet. Muotoilun ja suunnittelun kannalta innovatiivisimpana pidän Tortonan alueen näyttelyitä kun taas Brerassa kokoontuvat perinteikkäämmät suunnittelijat. Esimerkiksi tänä vuonna suomalaisista ajattomista muotoilijoista Iittala ja Marimekko ovat esillä juuri Breran aluella. Ventura sen sijaan tunnetaan nuorten muotoilijoiden näyttämönä, josta myös löytyy vireää yöelämää erityisesti desingviikon aikana.


 Neljä muuta muotoiluviikon rypästä - Porta Venezia, San Babila, Sant'Ambrogio ja 5Vie - ovat erinomaisia käyntikohteita sijainnin kannalta. Tarjonta on monipuolista ja mikä parhainta, usein joukosta voi poimia todellisia helmiä. Varsinaisten designkaupunginosien lisäksi eri puolilla kaupunkia on yksittäisiä teemaan vihkiytyneitä projekteja, jotka esittävät tuotoksiaan muotoiluviikon aikana. Uusien kykyjen ja kokemusten etsijöille suosittelenkin juuri näitä vielä identiteettiään hakevia alueita, joiden tarjonnasta voi löytää ennenkokemattomia elämyksiä niin taiteen, tieteen, muotoilun kuin makujenkin parista. Esimerkiksi viime vuonna yhdellä aperitiiville me tutustuimme konseptiin 'italialainen sushi', mikä tarkoittaa sushin tapaan suupaloja, mutta jossa nigirit, sashimit, uramakit, makit ja muut herkut on rakennettu italialaisista raaka-aineista: lihasta, kalasta, juustoista, kaviksista ja hedelmistä. Jälkuruokapöydässä oli muun muassa tiramisu-uramakeja.

Nyt sitten tuumasta toimeen ja tutkimaan tarkemmin tapahtumatarjontaa sekä päättämään tämän vuoden täsmäiskut. Muu aika mennee huudeilla hengaillessa ja uusia elämyksiä imiessä.

Kommentit

Luetuimmat

Luukku 1: Kun saapuu joulu kaupunkiin

Makunystyrät kuntoon, Riikka ja Jyrki Sukula!

Ananaspizza! Mamma mia!

Vrrrm Vrrrm Vrrrm - F1 Monzassa Milanossa Monzassa

Täytetyt paprikat ja parempi mieli